Visok holesterol pesti številne ljudi – s to težavo se spopada več kot 60 % Slovencev in Slovenk. Glavni vzrok zanjo je prehrana s preveč nezdravimi maščobami. Maščobe, ki jih telo ne potrebuje, se začnejo kopičiti znotraj žil. Na žilnih stenah se tako začne nabirati aterom ali plak, zaradi česar se zmanjša pretok krvi po telesu. Nabiranje oblog na žilne stene imenujemo ateroskleroza, slednja pa predstavlja enega glavnih vzrokov za številne bolezni srca in ožilja. Če se teh žilnih oblog namreč nabere zelo veliko, lahko povzročijo tudi nastanek krvnega strdka, ki zamaši žilo.  

Bolezni in težave, ki jih povzroča aletroskleroza 

Holesterol je telesu sicer nujno potreben, vendar pa ga v telesu ne sme biti preveč. Kadar je njegova raven v krvi prevelika, se začne ta kopičiti na žilnih stenah, kar imenujemo aletroskleroza. Zaradi kopičenja maščob se stene žil zožijo, kar povzroča številne težave in bolezni srca in ožilja, ki se jim je bolje izogniti. Med najbolj pogostimi težavami, ki jih povzroča alteroskleroza, so: 

  • angina pektoris, do katere pride zaradi zoženih žilnih sten, zaradi katerih srce ni dovolj prekrvavljeno, to pa vodi v značilno pekočo in močno bolečino pod prsnico, 
holesterol
  • srčna ali možganska kap, do katere pride zaradi zoženja žil oziroma nastanka krvnega strdka, katerega vzrok je ravno holesterol, 
  • gangrena, ki jo povzroči zamašitev žil in povzroči odmiranje določenega tkiva, 
  • različne druge srčno-žilne bolezni. 

Prehrana s preveč nezdravimi maščobami 

Če imate previsok holesterol, ste bolj nagnjeni k zgoraj naštetim boleznim, zato je zelo pomembno, da njegovo vrednost v krvi skušate zmanjšati. Že če vam njegovo vrednost v krvi uspe zmanjšati za zgolj 1 %, boste za 2,5 % zmanjšali verjetnost za srčno kap, zato šteje čisto vsak, še tako majhen korak. Pri tem vam lahko najbolj pomaga ustrezna prehrana. Paziti je treba tako na manjši vnos kalorij kot na manjši vnos nasičenih maščob, ki predstavljajo enega glavnih vzrokov za slab holesterol. Nujno se je torej treba čim bolj izogibati nezdravi hrani in prigrizkom, ki vašemu telesu ne nudijo ničesar koristnega. 

Katera hrana vsebuje nasičene maščobe? 

Obstaja več vrst maščob, med katerimi so nenasičene za telo koristne, nasičene pa škodljive, saj vplivajo na nastanek bolezni srca in ožilja. Nasičene maščobe najdemo tako v živilih živalskega kot rastlinskega izvora, pogosto pa so dodane predelani in procesirani hrani ter različnim prigrizkom – tako slanim kot sladkim (npr. čipsu, smokijem, čokoladnim namazom ipd.). Največkrat gre v takšnem primeru za palmovo ali kokosovo maščobo – obe vsebujeta znatno količino nasičenih maščobnih kislin. Slednje pa najdemo tudi v mesu in mesnih izdelkih (predvsem predelanih: hrenovkah, klobasah, salamah ipd.), pa tudi v svinjski masti, smetani, maslu, margarini in kakavovem maslu.  

povišan holesterol

Če se želimo izogniti nasičenim maščobam v prehrani, je priporočljivo začeti prebirati informacije o sestavi, ki so navedene na vsakem živilu. Tam je natančno tudi napisano, koliko nenasičenih in koliko nasičenih maščob izdelek vsebuje. Pametno je jesti čim manj predelane hrane, na svoj jedilnik vnesti čim več svežega sadja in zelenjave, izbirati tudi bolj puste kose mesa ter pri kuhi namesto drugih maščob uporabljati olivno olje.  

Holesterol je mogoče premagati z zdravim življenjskim slogom 

Čeprav previsok holesterol najbolj povezujemo z neustrezno prehrano, pa nanj vplivajo tudi različnih drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo in jih spremenimo. Ti dejavniki so na primer: 

  • kajenje, 
  • uživanje alkohola, 
  • prevelika telesna teža, 
  • telesna neaktivnost in premalo gibanja, 
  • velika izpostavljenost stresu.