Vitamin B12 - znaki pomanjkanja

Le kdo od nas ni kdaj utrujen! A nekateri so utrujeni kar naprej – včasih že celo takrat, ko se zjutraj prebudijo … V takšnih primerih govorimo o kronični utrujenosti, ki predstavlja vedno pogostejšo in hkrati tudi resno težavo. Poleg kronične utrujenosti pa ima veliko ljudi težave tudi zgolj s pomanjkanjem energije, zato iščejo različne načine, kako si pomagati. Zaradi tega je dobro vedeti, da lahko proti utrujenosti pomaga B12, pomemben vitamin, ki se nahaja v številnih živilih.

Kako premagati utrujenost in pomanjkanje energije?

Enega od pogostih razlogov za povečano utrujenost in pomanjkanje energije predstavlja premajhna količina vitamina B12 v telesu. Ko namreč tega vitamina telesu začne primanjkovati, se počutimo brez energije, vedno bolj utrujene in izčrpane. To je eden od znakov, da vam tega vitamina morda primanjkuje, če pa imate poleg tega še druge znake – slab spomin in koncentracijo, glavobole, ste slabokrvni itd. – pa obstaja še večja verjetnost, da lahko utrujenost premagate prav tako, da užijete dovolj veliko količino omenjenega vitamina.

Pri tem ni potrebe, da živila, ki ga vsebujejo, uživamo vsak dan, saj tega vitamina telo potrebuje le v mali količini. V primeru jasnih znakov, da ga telesu primanjkuje, pa je seveda treba poskrbeti za nekoliko večji vnos oziroma za to, da živila, ki ga vsebujejo uvrstimo na svoj jedilnik in jih jemo vsaj nekajkrat na teden. To nam bo pomagalo premagati utrujenost in poskrbelo za to, da bomo imeli več energije ter da se boste bolje počutili v svojem telesu. Zaradi tega je v primeru, da že dalj časa opažate, kako zelo utrujeni ste, pomembno čim prej ukrepati in poskrbeti za dovolj velik vnos tega vitamina v telo, saj tega telo nujno potrebuje za svoje pravilno delovanje.

Vitamin B12 150ml - Holistic

Kje najdemo B12?

B12 se nahaja v različnih živilih. V telo ga tako lahko vnesemo s pomočjo hrane oziroma živil, ki ga vsebujejo. Problem pa je, da se nahaja v živilih živalskega izvora, zaradi česar imajo vsi tisti, ki takšne hrane ne jedo, lahko težave s tem, kako ga v dovoljšni količini vnesti v telo. V takšnih primerih je za to možno poskrbeti tudi s prehranskim dodatkom, ki ga kupimo na različnih prodajnih mestih in tudi na spletu, sicer pa omenjeni vitamin najdemo v naslednjih živilih:

  • različne vrste rib,
  • jetra,
  • piščančje, goveje in svinjsko meso,
  • jajca,
  • raki,
  • določene vrste alg.